Aantal burnouts blijft toenemen

16 augustus 2020 0 Door DDSoft
Aantal burnouts blijft toenemen

Er zijn veel meldingen van mensen met burn-out. Maar liefst 1 op de 7 Belgen heeft burn-out klachten. Kijk eens rondom je in je vriendenkring of op het werk. Het is een hoog aantal personen waarvan je het misschien nooit zou verwachten. Dat juist die personen een burn-out hebben of hebben gehad.

In alle sectoren, zelfs bij leerlingen in de hoge scholen en universiteiten komt burn-out voor. Er voor uit komen dat ze burn-out klachten hebben (gehad) vraagt durf. Lef en veel moed. Niet evident in onze maatschappij waar het wordt afgedaan als een ziekte voor zwakkelingen. Het taboe is in sommige streken nog sterk aanwezig. In West Vlaanderen is het taboe nog groter.

Hoe komt het dat in groepen omtrent burn-out de steun van erkenning zo groot is, terwijl sommige buitenstaanders het afschilderen als een groep aanstellers? Waarom is de nood aan relaxatie de laatste jaren zo sterk toegenomen?

Bevraging bij verschillende groepen

Na mijn bevraging bij verschillende groepen heb ik verschillende reacties gehoord, soms heel confronterende. Elk visie op gelukkig zijn, op succes hebben, gelinkt aan een burn-out is dan ook voor iedereen anders. Maar geldt het nog steeds dat ongekend onbemind is? Dat is na mijn bevraging duidelijk geworden.

Ik stelde bij een groep waar iedereen een burn-out heeft of heeft gehad vast dat het onbegrip van de buitenwereld heel hard aankomt. Het zo gezegd niet moeten “trunten”, doordoen en het gaat wel over. Anderen zien het als een excuses om de taken niet moeten uitvoeren. Het niet (h)erkennen van de symptomen is nog duidelijk een on doordrongen gegeven in onze maatschappij of men is bang om er niet meer bij te horen. Elkaar proberen te begrijpen zou een stap in de goede richting zijn.

Over één item waren ze het eens. Te weinig tijd, te veel prikkels, flexibel zijn en het steeds beschikbaar zijn 24/7, is voor velen een grote last. Is 24/7 beschikbaar zijn echt wel een succesformule of leidt het tot een degradatie van je algemene toestand? Wat betekent succes hebben voor je? Of zie je het meer als een persoonlijke falen, waarvan jij met een burn-out, de schuld draagt? Denk je dat de anderen je zien als een parasiet van de prestatiemaatschappij?

Heb jij je voordien steeds ten dienst gesteld van je omgeving? Heb je al je energie gegeven die je in je had zonder de nodige rust? In elk geval je moet een andere richting uit. Je zoektocht is begonnen. Bekijk het eens van aan de zijkant van het dagelijks leven waar je deel uit maakt. Veel succes!

Bespreekbaar maken van burn-out

Een mens is geen robot, een mens is niet onfeilbaar. Het onderwerp moet je bespreekbaarmaken. Er over praten, is verandering brengen. De taboe doorbreken. Terug een evenwicht vinden, terug kunnen werken als een team, een goed draaiend team, waarbij de communicatie van beide richtingen komt. Het is een win -winsituatie. Als iedereen dat in ziet, dan bereik je al veel.

Burn-out is opgebrand zijn, je bent te ver over je grenzen geduwd voor een lange tijd. Je hebt onvoldoende rustmomenten genomen. Waardoor je je reservebatterij niet meer kan aanspreken. Kijk eens rond je. Velen zoeken een nieuw pad of een nieuwe levensstijl, ook al is de toekomst onzeker en nog niet helemaal uitgestippeld. Je zet door en zoekt personen op die je kunnen helpen. Het kunnen praten over je burn-out symptomen.

Vandaar de oproep om de mail zoveel mogelijk te delen. Alvast bedankt! Liefs, Anja.

Durf jij? Verder praten over burn-out? Jouw verhaal vertellen? Of bel me voor een afspraak. Vigores health biedt begeleiding in je persoonlijke groei d.m.v. coaching en lichaamswerk.

Inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief kan via de website, www.vigoreshealth.be

Copyright ©Vigores Health, 2019